top of page

geschiedenis

Toneelkring Sint Rembert werd opgericht in 1947, als "Herentoneel". Ze vond haar oorsprong in diverse initiatieven voor en tijdens de tweede wereldoorlog zoals: Winterhulp, De twee Michels, Het Studententoneel, De Middenstandsmeisjes, De Boerengilde,...

 

De kring heeft de naam te danken aan een Torhoutse heilige Sint-Rembert. In het begin werd toneel gespeeld in zaal "Ons Huis", toen de kring voor het eerst "gemengd" ging spelen met het stuk "Pasty", werd verhuisd naar "De Zwaan".

 

De "Zwanetijd", zoals er velen graag op terug blikken, werd geen zwanezang, het was een echte pionierstijd waarbij de enthousiaste inzet, de overgave en de wil om er te komen, wonderen hebben verricht.

Met Remi Tanghe en het stuk "Parkstraat 13" plaatste de kring zich in tweede categorie. De nood aan een betere accommodatie drong zich op en de kring keerde terug naar de plaats waar het eerst onderdak vond - zaal "Ons Huis". Er werd een nieuwe start genomen het passiespel "Mevrouw Pilatus".

 

Onder leiding van Guido Cafmeyer krijgt de kring nationale faam. Het aantal overwinningen en onderscheidingen die de kring in deze periode (1955-1977) binnenhaalde bewijst het bereikte niveau. Met Guido Cafmeyer werden maar liefst 4 landjuweeloverwinningen geboekt.

 

Om ons 20-jarig bestaan de vieren richtten we "Het Westvlaams Toneeltornooit" in. Ons "Zilveren-Jubileum" lieten we niet zomaar voorbij gaan, daarom werd het "Nationaal Toneeltornooi" georganiseerd. 30 jaar na onze eerste stapjes, waagden wij enkele pasjes over de grens en hielden een culturele uitwisseling met "Het Middelburgs Theater"uit Nederland met het stuk "De leeuwerik".

 

Tussen 1978 en 1988 wist Dirk Tanghe een hele groep jonge spelers warm te maken voor het toneel. "Assepoes", "Cupido Stupido" en "Naar bet Sneewit" waren stukken waarbij de oudere generatie de wenkbrauwen fronste. Naderhand bleek dat Dirk het bij het rechte eind had want met die creaties. Met "Hamlet" en "Oidipoes" werden gensters geslagen tijdens de wedstrijden van het koninklijk landjuweel te Torhout en Mortsel, telkens haalden we een tweede plaats binnen. "Oidipoes" maakte ondertussen een tussenstop in Amsterdam.

 

In 1987 lieten we ons 40-jarig bestaan niet onopgemerkt voorbijgaan....

 

In 1989 kwam Wim De Wulf de regie verzorgen, bij zijn 2° regie - "De gevangene van second avenue" - mocht hij de de provinciale prijs voor het meest homogene samenspel in ontvangst nemen. Met "Hebba Gabler" (1991) werden we na 20 jaar opnieuw laureaat van het Koninklijk Landjuweel.

 

In 1996 kreeg Wim en een gedreven ploeg acteurs het opnieuw voor mekaar, met "De Zelfmoordenaar". In het gloednieuwe cultureel centrum de Brouckere te Torhout mochten we voor eigen publiek ons 6de Landjuweel in ontvangst nemen.

 

Dirk Tanghe bleef het kloppende hart van Torhout aanvoelen en kwam terug naar Torhout. Hij regisseerde "De Bruiloft" van Bertolt Brecht. Met deze productie brachten we afscheid aan zaal "Thor" - jarenlang onze thuis - die we noodgedwongen dienden te verlaten.

 

Het werd een nieuwe mijlpaal in ons rijk gevulde bestaan toen in 1995 op een vernieuwende wijze gestart werd met jeugdtheater. Steff Van Hulle tekende voor de eerste regie. Toen Martine Geerinckx in 1996 meer dan 50 kinderen op het podium zette was het hek van de dam, ze wist een nieuwe generatie warm te maken voor theater en toneel.

 

Ondertussen hebben wij ons "Gouden-Jubileum" (1997) gevierd.

 

In 2003 werden we geselecteerd om met "Het gebroed onder de maan" deel te nemen aan het Koninklijk Landjuweel. In 2004 werden we opnieuw uitgekozen om met onze 9de jongeren-volwassenproductie “Voorjaarsontwaken” aan het Koninklijk Landjuweel deel te nemen.

 

De theaterwandeling van 2006 zette de kers op de feesttaart van zestig jaar Rembert. Bart Cafmeyer plaatste op verschillende Torhoutse locaties topfragmenten uit het voorbije repertorium. In maart 2007 schitterde de Rembert in 10 voorstellingen "Zaterdag, Zondag, Maandag" in een felliniaanse regie van Dirk Tanghe.

 

Dominique Collet en Ann Deryckere zochten vers toneelbloed bij de jeugdproducties "Macbeth" en "Pinokkio" in 2007 en 2009. De Rembert herhaalde deze zoektocht naar jong talent met de organisatie van een jaarlijks theaterkamp voor de jeugd vanaf 2011.

 

In de drive om te vernieuwen bracht de Rembert in 2010 voor het eerst figurentheater op het podium met "No Reservoir Dogs" en vond het jonge geweld het podium in Lore Dejonckheere's "As You Like It" en "Moedervlek" van Lara Taveirne.

 

De jonge Torhoutse regisseur Simon D'Huyvetter triomfeerde als Laureaat van het Landjuweel "Hamlet" en ontroerde in 2013 met de intimistische productie "Wij".

 

Ondertussen veroverde ook Bart Cafmeyer met "Heuvels van Blauw" in 2012 een plek op het Landjuweelfestival in het NTG.

bottom of page